CLEAN EYE a fost un interesant schimb de tineri ale asociației noastre. A fost o experiență de neuitat, reprezentând unul dintre primii pași în dezvoltarea asociației „Scout Society” în acest domeniu.

            Schimbul de tineri s-a derulat în luna octombrie a anului 2013, activitatea având loc pe o insulă, denumită Trogir,  din apropierea orașului Split, Croația. Această activitate de amploare a adus împreună peste 40 de tineri din Croația, Slovenia și România.

            Scopul proiectului a fost acela de a educa tinerii în scopul protejării planetei și a mediului, fapt ce s-a realizat cu ajutorul metodelor de educație nonformală, mizându-se de asemenea pe receptivitatea și dorința tinerilor participanți de a se implica în salvarea mediului înconjurător.

            Principalele obiective ale proiectului au fost: ilustrarea nevoii de ecologizare, de conservare a mediului înconjurător și a naturii; sensibilizarea tinerilor de pretutindeni ( lucru ce a rezultat din mediatizarea intensă a scurtmetrajului și a cântecului, realizate de participanți pe parcursul proiectului) în legătura cu ecologizarea mediului înconjurător; ajutarea comunității de pe insulă să recicleze deșeurile, etc.

Acivitățile derulate au vizat în principal deprinderea de competențe și abilități aplicabile în mod practic în orice comunitate. Acestea au fost de diferite tipuri: workshop-uri – unde participanții dobândeau cunoștințele teoretice necesare și își deprindeau abilitățile practice, eco-maratoane – ce au avut loc pe toată suprafața insulei ( participanții find împărțiți în „echipe de ecologizare”), vizite la fabrici de reciclare a hârtiei, a cartonului, dar și a plasticelor, vizionarea de documentare educative atent selecționate de facilitatori cu experiență, dezbateri colective etc.

Totodata, tinerii au avut ocazia de a vizita împrejurimile, dar și orașele Split și Solin, renumite pentru monumentele arhitecturale și istorice.

            Un moment special din cadrul proiectului a fost ,,seara internațională”, începând cu cina la care i-au parte toți participanții aducând mâncăruri tradiționale din țările de origine și continuandu-se cu jocuri și dansuri specifice fiecărei țări.

            Pe lângă toate acestea, întâlnirea tinerilor de diferite culturi este poate cel mai interesant aspect al oricărui proiect, astfel participaníi își dau seama de felul cum văd viața oameni diferiți.

            Activitate derulată de acești tineri a rămas de asemenea întipărită în mințile localnicilor insulei, care au fost plăcut impresionați de dorința de implicare a tinerilor.

Proiectul ,,CLEAN EYE” a legat noi prietenii în rândul celor 30 de tineri, reîntâlnindu-se în proiectele următoare realizate alături de partenerul din Croația, acest parteneriat a dus la realizarea a peste 10 proiecte împreună și existând chiar și în prezent.

La finalul schimbului de tineri participanţii au primit un youthpass ce confirmă competențele dobândite de ei înșiși.

CLEAN EYE

Leave a Reply