Ce este de fapt coaching-ul? Este o intrebare pe care multe persoane si-o pun atunci cand aud acest termen. Coaching-ul insa nu este altceva decat un proces complex care se axeaza pe imbunatatirea situatiei unei persoane intr-un anumit domeniu. De obicei, tinerii sunt cei care au
nevoie de indrumari si consultatii pentru a se dezvolta si a reusi in ceea ce isi propun sa faca. De multe ori tinerii sunt dezorientati, iar o persoana care are cunostintele necesare poate redirectiona tinerii catre situatiile care li se potrivesc cel mai mult si ii ajuta sa performeze.

Avand la baza aceste necesitati si implementarea cu succes a primei editii a proiectului Coaching for Youth care a fost adresat in exclusivitate tinerilor, a fost elaborata si a doua editie a proiectului care a avut ca grup tinta lucratorii de tineret. Astfel, proiectul “Coaching for Youth 2.0”, a fost elaborat si implementat de catre Asociatia Scout Society din Targu-Jiu, in perioada 01.10.2020 – 31.12.2021 fiind finantat de Uniunea Europeana prin intermediul programului Erasmus+. In aceasta perioada 27 de lucratori de tineret au inteles ce presupune coaching-ul, cum se realizeaza sesiunile de coaching si au inceput sa realizeze astfel de sesiuni.

Activitatea principala a proiectului a fost un curs de formare care s-a desfasurat în or. Novaci, jud. Gorj, care a pus bazele procesului de organizare a sesiunilor de coaching de catre lucratorii de tineret pentru tinerii din categoria NEETS, in scopul reducerii numarului de tineri
care fac parte din aceasta categorie.

In cadrul cursului de formare au participat lucratori de tineret din 9 comunitati locale europene: Maracena (Spania), Ljubljana (Slovenia), Targu-Jiu (Romania), Torino (Italia), Kırklareli (Turcia), Salonic (Grecia), Szeged (Ungaria), Ostrava (Cehia), Funchal (Portugalia).

Odata cu organizarea cursului de formare, peste 100 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16-24 de ani din aceste comunitati locale au beneficiat de sesiuni de coaching iar subiectele abordate au fost: voluntariatul local si international, continuarea studiilor, alegerea unui loc de munca, cariera personala, etc.

Astfel, rezultatele principale obtinute in cadrul proiectului sunt: cresterea capacitatii a 27 de lucratori de tineret pentru a oferi servicii de coaching tinerilor cu oportunitati reduse (ex. NEETs); cresterea sanselor si oportunitatilor de angajare a 270 de tineri din cele noua tari din
Europa partenere proiectului si dezvoltarea unui nou program de coaching.

Lucratorii de tineret care au participat la cursul de formare din cadrul proiectului continua sa promoveze in comunitatile locale si la nivel european prin intermediul activitatilor pe care le organizeaza cu tinerii – utilizarea serviciilor de coaching dezvoltate. Mai mult ca atat in cadrul unui chestionar care a fost aplicat in timpul implementarii proiectului in cele 9 comunitati locale partenere – unui numar de 509 tineri, 70% dintre acestia au comunicat ca sunt interesati sa participe la sesiuni de coaching atat fizice cat si online. Acest lucru este determinat si de faptul ca 60% dintre respondenti nu au participat pana in acel moment la nici o sesiune de coaching.

In acest sens, din cauza nevoilor existente, vom continua sa promovam importanta coaching-ului si vom oferi instrumentele si tehnicile necesare pentru organizarea activitatilor din acest domeniu dar si pentru extinderea acestui proces in cadrul proiectelor viitoare.

Coaching for Youth 2.0

Leave a Reply