„Cum să animezi tinerii” a fost un training curs pentru lucrătorii de tineret, care s-a axat pe realizarea proiectelor de tip KA1 și a altor proiecte. Scopul realizării acestui proiect a fost „nevoia asociațiilor și organizațiilor ce lucrează zilnic cu tineri de a se apropia de acest tip de public” (descrierea făcută de asociația organizatoare – Juventude de Vila Fonche).

Acesta a avut loc în Portugalia, în Arcos de Valdevez, în perioada 3-10 octombrie 2014, unde au participat 27 lucrători de tineret din diferite țări (2 per țară).

Organizatorii acestui curs, acreditat de Erasmus+, au motivat necesitatea realizării acestui proiect astfel: tinerii din ziua de astăzi sunt diferiți de cei de acum 10 ani, nevoile și intereselor sunt diferite. Acest lucru este normal, deoarece în acești 10 ani societatea s-a dezvoltat și transformat considerabil. Având în vedere acest lucru, asociațiile și organizațiile ce lucrează cu tinerii trebuie să urmărească aceasta schimbare și să își plieze, modeleze metodele de lucru în funcție de aceasta, pentru ca munca acestor însituții să rămână valabilă, interesantă, dar mai ales folositoare pentru tinerii de azi.”

Desfășurarea activităților a fost asigurată de doi facilitatori experimentați ai organizatorilor, care au contribuit la dezvoltarea competențelor necesare lucrului cu tinerii.

Obiectivele stabilite de organizatori pentru înstruirea participanților au fost:

  • explorarea de noi instrumente educaționale de tineret pentru animație care promovează participarea lor la viața comunității sau a asociațiilor;
  • dezvoltarea de noi competențe pentru lucrătorii de tineret, astfel încât aceștia să  aibă mai multă ușurință atunci când comunică și încercă să atragă tineri din comunitatea lor în a se implica;
  • dezvoltarea de gânduri creative a participanților, aplicarea acestora în dezvoltarea unor activităti și proiecte inovatoare în asociațiile / organizațiile lor;
  • oferirea posibilității participanților de incluziune, de lucru cu adaptabilitatea metodelor și tehnicilor pentru diferite grupuri țintă (gen, statutul socio-economic, diferențele culturale, handicapuri fizice sau alte probleme de sănătate, probleme de invățare);
  • crearea unei rețele de partajare între participanți, care permite schimbarea de noi tehnici, bune practici și activităti, idei, astfel încât să promoveze apariția unor proiecte noi și diferite, bazate pe Erasmus +.

            Acest curs de training, la care asociația noastră a participat a reprezentat o oportunitate de dezvoltare în acest domeniu, al lucrului cu tinerii, al educării lor într-o manieră noua, non-formală, dar ce prezintă o rată a rezultatelor vizibile din ce în ce mai mare în rândul tinerilor din zilele noastre.

Rezultatele vizibile ale acestui curs asupra asociației noastre sunt zecile de workshopuri, activități și proiecte desfășurate până în prezent.

Cum să animezi tinerii?

Leave a Reply