Lumea contemporana se afla in pragul a doua crize majore: pericolul iminent al unei catastrofe climatice si cresterea rapida a ratei somajului in randul tinerilor din Europa. O parte semnificativa a populatiei UE locuieste in marile orase, ceea ce determina o urbanizare agresiva. Aceasta urbanizare nu contribuie doar la problemele ecologice, ci si la agravarea somajului in randul tinerilor.

Probleme de mediu: Schimbarile climatice, alimentate de emisiile de gaze cu efect de sera, pun in pericol viitorul nostru sustenabil. Avand in vedere amenintarile la adresa biodiversitatii si nevoia urgenta de a face agricultura ecologica, este esential sa se modifice comportamentele si sa se educe cetatenii cu privire la alegeri responsabile.

Somajul in randul tinerilor: Europa inregistreaza o rata ingrijoratoare a somajului in randul tinerilor de 37,5%, iar tarile noastre partenere raporteaza in mod colectiv o rata de 27% pentru cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Aceasta situatie deschide calea pentru probleme socio-economice prelungite pentru tineri, cum ar fi excluderea sociala si deteriorarea bunastarii.

Dar daca ar exista o modalitate de a aborda simultan aceste doua probleme?

Initiativa ECOWORK+ – o metoda de agricultura sustenabila care cultiva alimente pe verticala in medii controlate. Aceasta abordare inovatoare nu se bazeaza pe metodele agricole traditionale, ci pe tehnologia de agricultura in mediu controlat (CEA). Aici, totul, de la lumina, temperatura, umiditate si pana la gaze, se afla sub control uman.

Agricultura pe verticala nu este doar o revolutie agricola, ci si o speranta pentru sectorul fortei de munca. Prin integrarea educatiei privind agricultura verticala in programele de invatamant pentru tineri, putem reduce decalajul de cunostinte, abordand atat criza climatica, cat si problema angajabilitatii.

Obiectivele proiectului:

Elaborarea unui kit educational privind agricultura verticala adaptat pentru tineri (18-30 de ani).

Promovarea spiritului antreprenorial si a abilitatilor relevante pentru afacerile VF.

Lansarea de resurse digitale, cum ar fi seminarii virtuale/webinarii, pentru a avea un impact extins.

Sprijinirea transformarii si pregatirii digitale a organizatiilor.

Cresterea ratelor de ocupare a fortei de munca prin transmiterea de abilitati si competente transversale legate de agricultura verticala.

Promovarea potentialului agriculturii verticale in ceea ce priveste angajabilitatea si antreprenoriatul.

Promovarea unui mediu antreprenorial in cadrul asociatiilor.

Inzestrarea tinerilor si a comunitatilor cu abilitati ecologice si digitale pentru a contracara schimbarile climatice.

Consolidarea capacitatilor partenerilor in gestionarea proiectelor de antreprenoriat in domeniul agriculturii verticale.

Amplificarea colaborarii europene pentru schimbul de cunostinte in domeniul „economiei verzi”.

Rezultate:

Producerea de materiale audio-vizuale.

Manual digital adaptat pentru tineri.

Un set complet de instrumente digitale de formare pentru traineri.

Serie de seminarii virtuale si webinarii.

O campanie de socializare la nivelul UE: „Time on ECOWORK+”.

Inovare si unicitate: ECOWORK+ este unic prin abordarea sa interdisciplinara, care imbina mediul, antreprenoriatul si tehnologia. Cercetarile noastre extinse privind platformele UE au aratat ca, desi exista proiecte care abordeaza componente individuale, niciunul nu cuprinde abordarea noastra tripla.

Metodologie: Proiectul prospera pe o combinatie de e-learning, autoinvatare si educatie formala si non-formala, promovand colaborarea la scara europeana. Aceasta combinatie de tehnologie (cum ar fi agricultura verticala) cu metodele traditionale prezinta o solutie armonioasa la provocarile mentionate mai sus.

ECOWORK+: Combaterea schimbarilor climatice si a somajului in randul tinerilor prin intermediul agriculturii verticale

Lasă un răspuns