Proiectul “Fight with ART against discrimination” a avut ca activitate principală un schimb de tineri care a fost implementat în 30 august – 10 septembrie 2013, de către Asociația Scout Society din Târgu-Jiu, prin intermediul programului Tineret în acțiune. Beneficiarii direcți ai activități au fost 45 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani, din 5 țări.      Partenerii proiectului au fost 5 organizații internaționale: COMUNE DI SOMMA LOMBARDO – INFORMAGIOVANI, Independent youth association, Koceni municipality council, KEU.

Scopul acestui proiect a fost depășirea obstacolelor, barierelor de comunicare și de înțelegere a tinerilor din diverse culturi prin utilizarea activităților artistice combinate cu cele în aer liber.

Obiective proiectului au fost:

-promovarea activităților artistice specifice fiecărei zone de origine al participanților;

-încurajarea multiculturalismului și cunoașterea culturilor europene printre cei 45 de tineri din 5 țări participante la proiect (România, Turcia, Italia, Croația și Letonia);

-încurajarea participării active a tinerilor din țările participante la proiect pentru a dezvolta activități outdoor;

-dezvoltarea unor atitudini tolerante față de diversitate și reducerea discriminării sub orice formă – pe baza naționalității, limbii, religiei, culturii, etc.

În cadrul proiectului au fost folosite cele mai interactive metode de lucru, bazate pe educația nonformală : workshop-uri, photovoice, cafenea publică, ateliere de artă și expoziție de artă. Tinerii au participat la numeroase workshopuri tematice (origami, modelare în lut, pictură) şi au avut posibilitatea să cunoască tradiţiile şi gastronomia din zona Gorjului. De asemenea aceştia au vizitat ansamblul monumental ce aparţine lui Constantin Brâncuşi, casa acestuia de la Hobiţa, Mănăstirea Tismana, Cheile Sohodolului precum şi Muzeul de la Curtişoara. Pentru a participa activ la viaţa comunităţii locale Asociatia Scout Society a organizat în cadrul acestui proiect şi un festival stradal, ce s-a desfăşurat în centrul oraşului Târgu-Jiu. În cadrul acestui festival au fost organizate ateliere de desen, s-au fredonat cântece la chitară, au fost expuse toate obiectele realizate de participanţi la workshopurile anterioare, precum şi fotografii făcute pe parcursul acestor zile.

Având în vedere protocolul de colaborare interinstituţional cu Asociația Scout Society, participanții la proiect au participat și la o acțiune a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Astfel, Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii au susţinut activităţi menite să creeze optimizarea colaborării interinstituţionale şi un parteneriat eficient, capabil să asigure atât protecţia drepturilor copilului şi a personalului de specialitate, cât şi desfăşurarea normală a procesului instructiv-educativ al tinerei generaţii, un schimb de experienţă cu reprezentanţii şi tinerii din ţările sus menţionate, un atelier de lucru, în cadrul căruia, prin artă, tinerii au exprimat câteva mesaje cu caracter preventiv sub sloganul „Un om prevenit este un om salvat !”. Tinerii vizitatori au fost recompensaţi cu diplome şi broşuri specifice activităţii de poliţie. Grupul de tineri din tabăra internaţională a fost invitat la sediul IPJ Gorj pentru a li se prezenta activitatea de poliţie desfăşurată de serviciile operative şi tehnicile din dotare, laboratoarele mobile de cercetare la faţa locului, Serviciul de Acţiuni Speciale şi maşinile de intervenţie, precum şi autovehiculele Poliţiei Rutiere. Atracţia activităţilor a fost exerciţiul de intervenţie executat de poliţiştii Serviciului de Acţiuni Speciale şi câinii poliţişti.

            Asociația Scout Society a inițiat acest schimb de tineri concentrându-se asupra promovării unei Uniuni Europene multiculturale în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. Ca rezultat organizația a observat că implicarea participanților în diferite activități creative, interactive – a condus la reducerea diferitor forme de discriminare, chiar și la eliminarea lor definitivă prin stabilirea de noi prietenii prin cunoaștere multiculturală.

Fight with ART against discrimination

Leave a Reply