Proiectul “Friendship bowl” a fost implementat de către consiliul municipal din Koceni, Letonia, prin intermediul programului “Tineret în acțiune” unde partener din România a fost Asociația Scout Society din Târgu-Jiu, alături de alte 2 organizații din Italia și Turcia.

Schimbul de tineri a avut loc în perioada 30 iunie – 7 iulie 2013, în Vaidava, o regiune din Koceni, Letonia. La activități au participat 40 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, din cele patru țări.

Obiectivele proiectului au fost:

  • Creșterea gradului de înțelegere a culturii europene;
  • crearea unei rețele între participanții din cele patru țări, pentru ca și ulterior tinerii să comunice și să facă schimb de informații cu privire la situații, concept, probleme din țările lor;
  • adoptarea unor metode interactive de lucru care ar condiționa efectele cunoașterii.

Pentru a contribui la o înțelegere a valorilor, a culturii europene și independent a fiecărei țări participante la proiect și a-i motiva pe tineri să creeze rețele de tineret active, organizatorii au implicat tinerii în diverse activități interesante, aplicând și cele mai interactive metode non-formale. Astfel, tinerii au participat la diverse workshop-uri în zone rurale, la ateliere de olărit, au vizitat fabrica de preparare a untului, fabrica de ceai și alte monumente interesante din zonă și au descoperit locuri noi printr-un hike în natură.

Municipalitatea locală din Letonia a fost foarte interesată de a organiza astfel de activități educative, oferind în acest sens tot suportul pentru o bună desfășurare a schimbului de tineri.

Drept urmare, la finalul activităților tinerii au obținut diferite cunoștințe, abilități și competențe, printre care se numără : cunoașterea culturii, tradițiilor și specificul țărilor participante la proiect, competențe sociale, civice, abilități de implicare în rezolvarea unor situații probleme ce ține de comunitățile multiculturale, etc.

La sfârșitul schimbului de tineri, participanții au primit certificatul youthpass scris de ei înșiși care însumează competențele dobândite pe durata activităților.

Friendship bowl

Leave a Reply