Prin acest proiect s-a dorit organizarea unei întâlniri a tinerilor cercetași din diferite țări pentru a promova Uniunea Europeană și Cercetășia. Acestă reuniune a avut ca punct comun pentru toti participanții Legea și Promisiunea cercetașilor, modul de viață promovat de pedagogia cercetășescă – activarea în societate ca adevărați cetățeni implicați doritori să ajute, respectarea valorilor europene (unitate, comunicare, toleranță, solidaritate, respect, egalitate, comunicare, pluralism, pace, democrație, libertate) și ajutarea oamenilor care au nevoie de „o mână întinsă”.

Proiectul „Impessa” s-a derulat în perioada 28 iulie – 8 august 2014, în Spania, unde Asociația Scout Society a trimis o delegație formată din 15 tineri cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani. Activitățile au început în orașul San Fernando, alături de centrul cercetășesc „Eryteeia”, dar începând cu a patra zi, tinerii participanți s-au deplasat în mai multe localități, în căutarea naturii, a sportului în aer liber, dar și a comunităților locale unde era nevoie de ajutorul lor. Astfel, în decursul celor 12 zile, aceștia s-au implicat activ în comunitățile din San Fernando, Vejer și Sevilla. De asemenea, după finalizarea activităților de voluntariat și educare a participanților folosind metode non-formale și interactive, tinerii au avut ocazia de a vizita aceste orașe, de a admira frumusețea arhitecturală și culturală a Spaniei. Totodată, participanții au retrăit experiența cercetășească de a petrece câteva zile într-un camp în apropierea localității Andaluzia, în natură, unde au practicat sporturi și activități în aer liber.

            În cadrul activităților de voluntariat, dar și al workshop-urilor facilitatorii au contribuit ca participanții să deprindă competențele și abilitățile necesare interacționării cu ceilalți oameni – lucru în echipa, leadership, luarea inițiativei, împărțirea sarcinilor, creativitatea în dezvoltarea ideilor, implicarea cât mai intensă în orice activitate la carea au luat parte.

Asociația organizatoare avea o experiență vastă în dezvoltarea acestui tip de proiecte, chiar în ultimii ani realizând un număr veritabil, având parteneri cercetași din Belgia, Olanda, Italia, Portugalia, iar începând cu acest proiect și din România.

După finalizarea schimbului de tineri, participanţii au primit un certificat Youthpass – ca o confirmare a abilităţilor dobândite, acesta fiind completat chiar de ei înşişi și acreditat de Erasmus+ prin programul Tineret în Acțiune.

            Activtățile de voluntariat realizate în cele trei orașe în care tinerii participanți s-au deplasat pe parcursul proiectului au avut  o influență pozitivă asupra dezvoltării personale ale participanților, asupra consolidării parteneriatului dintre organizațiile participante, asupra îmbogățirii experienței organizatorice a asociațiilor care au conlucrat pentru realizarea proiectului dar și asupra comunităților locale din fiecare oraș. Astfel, tinerii prin activitățile realizate au promovat spiritul multicultural și valorile europene. Acestea fiind adevăratele obiective ale proiectului, care au fost atinse conform evaluării realizate după finalizarea proiectului.

IMPESSA

Leave a Reply