Proiectul “Living Together” a avut loc în Italia, unde Asociația Scout Society a fost partener, alături de alte organizații din Germania, Italia și Bulgaria. Schimbul de tineri s-a desfășurat în perioada 21 septembrie – 2 octombrie 2014, fiind finanțat de programul Erasmus+. Grupul țintă al acestui proiect au fost tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care timp de 10 zile au discutat despre șomajul în rândul tinerilor, abandonul terenurilor și urșii care vizitează satele, proiectul fiind implementat chiar în orașele mici Scanno și Villalago, faimoase pentru vizitele frecvente ale urșilor locali.

Tinerii participanți la activități au fost în general cei care se confruntă cu obstacole în vederea ocupării unui loc de muncă iar în urma implicării în proiect aceștia și-au dezvoltat abilitățile necesare încadrării în câmpul muncii. Participanții și-au crescut încrederea în privința inspirării unor soluții antreprenoriale la problemele de mediu și cele sociale în comunitățile de unde vin dar și în cea gazdă.

Activitățile principale ale proiectului au inclus ateliere de lucru, dezbateri, tururi locale, evenimente internaționale de gătit, dezvoltarea unei cărți – Living Together, prezentarea ideilor antreprenoriale către autoritățile locale, plantarea pomilor fructiferi pentru urși și înregistrarea a două filmulețe de scurt metraj în scopul ameliorării problemelor legate de urși și explorarea ideilor, soluțiilor în privința șomajului în rândul tinerilor. Astfel, participanții au lucrat în grupuri mici și au mers în locuri montane pentru a sădi acolo pomi fructiferi pentru ca urșii să aibă ce mânca, menținându-se în acest mod departe de sate.

Participarea la acest proiect a fost una foarte importantă pentru asociație dar și pentru toți tinerii fiindcă în acest mod și-au dezvoltat aptitudini în vederea încadrării în câmpul muncii, și-au dezvoltat competențe antreprenoriale, sociale și civice pentru a-și îmbunătăți propria situația dar și cea a comunității locale.

 

Living Together

Leave a Reply