Proiectul internațional de schimb de tineri ,,MLAD IN SAMOZAPOSLJIV” s-a derulat în două parți: prima parte în Split și Solin – Croația (10-17.10.2015), iar a doau parte în Skomarje – Slovenia (19-27.2.2016), participând 37 de tineri.

Scopul acestui proiect a fost unul destul de ambițios, care a putut fi atins doar cu ajutorul tinerilor: alegerea felului în care tinerii vor să se implice în societate, a domeniului în care vor să activeze pe viitor, a ceea ce vor să ajungă, dar și redescoperirea frumuseții vechiilor meșteșuguri din care strămoșii traiau, reprezentand o solutție a nevoii tinerei generații de a-și alege viitorul lor de muncă în funcție de pasiuni, dorințe și aptitudini, dar și înțelegerea rădăcinilor lor europene prin explorarea îndeletnicirilor strămoșilor lor.

Prima parte a proiectului a vizat mai ales implicarea tinerilor în societate și alegerea pe baza competențelor deținute de fiecare a domeniului în care vor activa pe viitor, în timp ce cea de-a doua parte a proiectului a vizat mai mult înțelegerea rădăcinilor lor europene prin explorarea îndeletnicirilor strămoșilor, redescoperirea meșteșugurlor, tradițiilor și obiceiurilor diferitelor popoare. Activitățile având la bază educația de tip nonformal, având ponderea cea mai mare atelierele practice. În timpul desfășurării proiectului, pentru câteva ore, participanții au avut diferite locuri de muncă, precum: regizor, actor, angajat, antreprenor, ghid turistic, culegător de măsline, marinar, lucrător în sistemul feroviar, ghid turistic, monitor de ski, lucrător la moară și organizator de proiecte pentru tineri. De asemenea, participanții au simțit atmosfera de lucru din mai multe instituții precum cea dintr-o bancă, cea dintr-un muzeu, cea dintr-un punct de informare turistică, cea dintr-un hotel sau dintr-un restaurant..

Totodata, participanții, pe lângă activitățile educative, au practicat sporturi precum ski (downhill) sau ski fond. Activitățile preferate ale tinerilor fiind realizarea de obiecte ,,handmade” precum un dream catcher sau o pictură pe lână sau rame vintage.

Proiectul a avut ca obiective: largirea orizontului tinerilor față de multitudinea posibilităților care modelează viitorul indiferent de domeniul în care vor activa, promovarea obiceiurilor și tradițiilor europene în randul tinerei generații, dar și interacționarea cu tineri de culturi diferite și comunicarea și socializarea în limbi străine ( în principal Engleză, dar participanții și-au dezvoltat un vocablar de bază și în croată, slovenă și cehă). Tinerii au observat modul de gândire al angajaților și alte astfel de aspecte, ce îi vor ajuta cu siguranță să aleagă o meserie care să le placă sau, dacă va fi cazul, cum să își gestioneze angajații.

În acest proiect, pe lângă ,,seara internațională” țările participante au pregătit câte un atelier de creație sau handcraft, toți participanții au realizat obiecte unice, cu propriile lor mâini, respectând tradiția și datina de realizare specifică fiecarui popor.

Proiectul ,,MLAD IN SAMOZAPOSLJIV” a legat noi prietenii în randul celor 37 de tineri, acestea păstrându-se intacte până în ziua de azi.

La finalul schimbului de tineri participanţii au primit un youthpass – ca o confirmare a abilităţilor dobândite, acesta fiind scris chiar de ei înşişi.

MLAD IN SAMOZAPOSLJIV

Leave a Reply