În perioada 01.06.2016 – 31.05.2017, în judeţul Gorj se desfăşoară proiectul internaţional „Multicultural village”, implementat de Asociaţia Scout Society din Târgu Jiu.

Scopul proiectului este promovarea cunoaşterii diverselor culturi în rândul tinerilor din mediul rural ca efect al migraţiei – prin metode egale de dezvoltarea durabilă a societăţii. Iar obiectivele principale sun:

– încurajarea cunoaşterii a mai multor culturi – a ţărilor participante la proiect;

-cunoaşterea şi promovarea drepturilor fundamentale/ universale şi europene;

-identificarea, conştientizarea/prevenirea şi combaterea fenomenului de rasism în societate;

-stimularea dezvoltării proiectelor Erasmus de către participanţii la proiect.

Activitatea principală a proiectului a fost un schimb de tineri, care a avut loc în perioada 26.08.2016 – 04.09.2016, la care au participat 57 de tineri din organizaţiile a 6 ţări partenere proiectului : Bulgaria (Association for Career Development and Training), Ungaria (Innovaform Közhasznú Nonprofit Kft.), Lituania (Open Siauliai District Youth Center, OSDYC), Polonia (Stowarzyszenie Moje Marzenia Spełniają się Youth Association), Slovenia (MLADINSKO KULTURNO UMETNISKO DRUSTVO KI-ADIVO 11) și Turcia (Genç Erişim Derneği).

Participanții la schimbul de tineri au fost implicați în diferite activități non-formale, workshop-uri, dezbateri, jocuri de rol, teatru, activităţi practice, în urma cărora grupul s-a uniformizat, devenind unul fără diferenţe culturale, religioase, de limbaj, etc. Astfel, fiecare țară a avut o zi pentru a pregăti și desfășura activitățile pe temele de mai sus, acestea fiind aprobate și supervizate îndeaproape de liderii participanți la proiect. Mai mult, în fiecare seară fiecare țară a avut seara internațională pentru a prezenta cultura și tradițiile specifice.

 În acest mod, tinerii au devenit interesaţi de a cunoaşte specificul celorlalte ţări implicate în proiect, au socializat învăţând chiar şi cuvinte noi, au recunoscut şi proiectat situaţii discriminatorii oferind soluţii, s-au împărţit pe echipe pentru a dezbate cauza refugiaţilor, ş.a.

De asemenea, în timpul  proiectului participanți au organizat un briefing pentru realizarea unui filmuleţ,  au proiectat câteva jocuri non-formale prin care au evidențiat efectele negative ale rasismului şi al discriminării dar au înscenat şi o piesă de teatru  prin care au înaintat ideea unei societăţi în care cetățenii au drepturi egale. Astfel, prin implicarea lor, tinerii au promovat respectul, înțelegerea, diversitatea culturală și au asociat valorile necesare pentru a avea o cultură a drepturilor omului, fără discriminare dar cu demnitate umană și respect. Totodată, în cele 11 zile de proiect tinerii au reuşit să viziteze şi mun.Târgu-Jiu, Peştera Muierii,  zona muntoasă din Polovragi şi Baia de Fier unde au făcut hike, marcare trasee montane, tiroliană, etc.

Multicultural Village

Leave a Reply