Proiectul „Nature Sports” s-a desfășurat începând cu 1 august 2014 până pe 12 ianuarie 2015. Schimbul de tineri a avut loc în perioada 6-16 august 2014 în localitatea Broćanac, aproape de orașul Split. Pentru a ajuta cei peste 50 de tineri ce urmau să ia parte la schimbul de tineri, a fost deschis un grup pe Facebook, unde s-a oferit posibilitatea participanților de a crea în mod activ subiecte pentru atelierele și activitățile care deja au fost puse în aplicare în cadrul proiectului. În timpul activităților acestuia, s-au desfășurat diverse workshop-uri privind dobândirea unor obiceiuri de viață și a unei diete sănătoase. Tinerii și-au dezvoltat, de asemenea, competențe legate de sporturile nautice, călărie, tir cu arcul, rafting, grebbening, fitness, volei, slackline și sporturile rurale originale tradiționale țărilor participante (precum oina pentru români). Totodată, tinerii participanți au putut admira atracțiile culturale  din Omis și Split, și au avut ocazia de a vizita peștera Vranjača.

Acest proiect a avut ca scop formarea a 50 de tineri din România și Croația (membri ai OIP Posejdon și Asociația Scout Society din România) cu vârste cuprinse între 13-25 ani, ca promotori ai un stil de viață sănătos și a unei alimentații sănătoase, dar și formarea ca adevărați cetățeni europeni, ce prezintă un simț civic bine conturat. În timpul punerii în aplicare a activităților au fost utilizate mai multe metode informale de educație, cum ar fi: jocul de rol, brainstorming, dezbatere. Toate acestea au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la subiectele abordate, cum ar fi incluziunea celorlalți, indiferent de aspectul fizic, acceptarea diferențelor fizice dintre indivizi, implicarea activă în găsirea de soluții benefice pentru problemele de natura fizică, sprijinirea acestora și ajutarea oricărui om, diferențierea oamenilor pe baza trăsăturilor fizice reprezentând o problemă tot mai des întâlnită în societatea din zilele noastre. Totodată, participanții au deprins abilități și competențe esențiale în relaționarea de zi cu zi cu ceilalți oameni, cum ar fi aptitudini organizatorice și cele necesare pentru punerea în aplicare și realizare a diverselor proiecte și inițiative, spiritul de inițiativă, munca în echipă, rezolvarea problemelor, planificarea, pregătirea pentru a reacționa în situații neprevăzute.

Obiectivele acestui proiect au fost legate atât de sport : practicarea sportului în fiecare zi pentru a duce o viață sănătoasă, găsirea a câte un sport pe placul fiecărui participant; alimentație – regimul alimentar pe care îl urmăm ar efecte majore asupra dezvoltări fizice cât și asupra celei mintale; inspirarea participanților să mănânce mai sănătos ( fiindu-le ilustrate alimente sănătoase și gustoase); dar și de formarea ca buni cetățeni – implicarea activă în societate și în comunitățile din care facem parte; nediscriminarea oamenilor pe baza trăsăturilor fizice, respectarea valorilor europene.

Conform evaluării toate aceste obiective au fost atinse de participanți, care la sfârșitul proiectului au fost plăcut impresionați de ceea ce au învățat prin intermediul educației non-formale și competențele și abilitățile dobândite.

Acest proiect a consolidat în mințile participanților faptul că oamenii trebuie să crească având stimă de sine (la un nivel moderat). De asemenea, organizatorii i-au ajutat pe tineri să dezvolte o gândire critică obiectivă și i-au  încurajat să devină mai activi în organizațiile din care fac parte și în comunitatea locală prin implicarea în proiectele și activitățile periodice efectuate de către organizațiile de care aparțin. În plus, multe activități din proiect au avut un impact pozitiv asupra dorinței tinerilor de explorare față de diversitatea culturală, față de dezvoltarea solidarității și promovarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Participanții au realizat materiale educaționale: 1000 de pliante, un film, o prezentare power point, un logo al proiectului, chiar și tricouri motivaționale, imprimate cu elemente reprezentative ale proiectului. Toate materialele enumerate au fost utilizate în etapa de implementare a atelierelor sportive, la revenirea la comunitățile locale, cât și în faza de diseminare a rezultatelor proiectelor.

La finalul schimbului de tineri participanţii au primit un youthpass – ca o confirmare a abilităţilor și competențelor multidisciplinare dobândite pe parcursul acestui proiect.

 

Nature sport

Leave a Reply