Proiectul „Plan your life“ a avut loc între 18-26.03.2017, în Stari Grad de pe insula Hvar, Croația. Participanții au fost din Croația, România, Lituania, Norvegia și Slovenia. Din România au participat, ca delegați ai asociației „Scout Society”, 7 tineri ambițioși și dornici să se implice în comunitate.

               Obiectivele proiectului au fost: dobândirea de către tineri de competențe pentru planificarea vieții cotidiene, a activităților de zi cu zi, dar și a celor mai importante; controlul stresului; autoestimare, autoevaluare și autocontrol.

               Primul pas în acest proiect a fost de a ajuta tinerii participanți să socializeze cu persoane necunoscute până la acel moment, oameni noi și să încerce să comunice cu ei. Al doilea pas a fost de a afla mai multe despre viața noastră și ceea ce vrem să facem cu ea. Una dintre activitățile ce au avut un rol esențial în autocunoaștere și autoeducare a fost de a merge la școală în Stari Grad și de a juca un joc de „Real Ideal“ cu elevii. Un alt joc a fost „Misiunea Z“, care a fost jucat în pădure și i-a ajutat pe participanți să lucreze în echipă, deși îi cunoșteau pe ceilalți membrii ai echipei doar de cateva zile, jocul i-a determinat sa facă strategii și de a lucra căt mai bine pentru a obține teritorii. Workshop-urile au fost omniprezente în acest proiect. Cel mai important atelier de lucru a fost de autoevaluare, cu ajutorul unei analize SWOT: S- puncte forte (strenghts), W- puncte slabe (weaknesses), O-oportunități (opportunities) și T-amenințări (threats). Deprinderea de către tineri a capacității de management al  timpului s-a realizat printr-o combinație de tehnici de operare și practica de zi cu zi. În fiecare dimineață, fiecare țară a pregătit un energizer (joc de energizare), care a avut ca rol „introducerea în starea de invățare” a tinerilor participanți prin metode non-formale. Participanții au descoperit produse alimente tradiționale, specifice fiecărei țări, deoarece a fost organizată „Seara internațională“, fiecare țară aducând și prezentând tradiții și obiceiuri specifice. Jelsa și Hvar au fost principalele atracții turistice pe care tienrii le-au vizitat și de a caror frumusețe s-au bucurat din plin.

La finalul proiectului, atât participanții cât și organizatorii și partenerii au evaluat proiectul în toate aspectele sale ( acomodarea tinerilor, condiții, activități, lucruri învățate, atmosfera, facilitatori, etc).

Atât participanții, căt și liderii din acest proiect, au primit câte un certificat Youthpass ce atestă competențele și abilitățile dobândite în acesta.

Roxana Negovan, un participant din România a spus: „Plan your life“ a fost o nouă experiență în care am învățat lucruri creative și am cunoscut oameni noi, cu diferite păreri despre viață și moduri diferite de a o privi. Vă mulțumesc pentru tot ce ați facut pentru dezvoltarea mea personală și pentru ocazia unică, aș spune, pe care mi-ati dat-o“.

 

Plan your life
Tagged on:         

Leave a Reply