În perioada 01.05.2017 – 28.02.2018, Asociația Scout Society din Târgu-Jiu, implementează un nou proiect: „Employment lab”, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
Activitatea principală a proiectului este un schimb de tineri, care va avea loc la Săcelu, în perioada 08.09.2017 – 19.09.2017, unde vor participa 54 de tineri din organizaţiile a 6 ţări partenere proiectului: Croația (OIP Posejdon), Grecia (IHNILATES TOU FOTOS), Cehia (LUBLA), Portugalia (Geoelube – Associação Juvenil de Ciência, Natureza e Aventura), Spania (Asociación Sociocultural Grupo Scout Eryteeia) și Romania (Asociația Scout Society).
Problemele abordate în proiect sunt: creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor la nivel european, percepția greșită a tinerilor față de munca într-o instituție/ firmă, dezinteresul pe care tinerii care termină liceul o au față de căutarea unui loc de muncă, necunoașterea opțiunilor de dezvoltare pe care tinerii le au după terminarea liceului.
Obiectivul central al proiectului este acela de a-i familiariza pe tineri cu mediul de lucru pentru a fi motivați să caute, obțină și mențină un loc de muncă. Dintre abilitățile pe care proiectul urmărește să le dezvolte se numără: competențe de angajare (elaborarea unui CV, comportamentul în timpul interviului de angajare, comportamentul la locul de muncă), competențe digitale și matematice, lucrul în echipă, comunicarea, soluționarea de probleme, luarea inițiativei, adaptabilitate. Tinerii vor fi informați cu privire la oportunitățile de dezvoltare și angajare pe care le au după terminarea liceului/facultate și vor fi încurajați să împărtășească informațiile dobândite în timpul schimbului cu prietenii și membrii comunității locale. De asemenea, tinerilor le vor fi prezentate drepturile și îndatoririle pe care le au la locul de muncă.
Metodele folosite în perioada mobilității vor fi cele de educație non-formală. Printre principalele activități care se vor desfășura în timpul schimbului, vor fi: atelier de lucru despre realizarea CV-ului, despre comportamentul și limbajul în timpul unui interviu de angajare, munca în echipă și individual, vizită la firme locale și discuții cu angajații acestora, prezentări de către fiecare partener a efectelor negative pe care șomajul le are la nivelul comunității și țării de proveniență.
Totodată, ținem să menționăm că deja câte un lider și participant din organizațiile partenere din fiecare țară s-au întâlnit săptămâna trecută în cadrul vizitei de pregătire, unde au stabilit detaliile cu privire la cazare, program, activități.

Proiect Employment Lab

Leave a Reply