
Proiectul R.U.R.A.L.- Rural Unity for Rural Active Leaders, are ca scop facilitarea si cresterea participarii la viata democratica, sociala si politica a tinerilor care traiesc in zonele rurale, prin implicarea si imputernicirea organizatiilor de tineret. Ideea proiectului este inspirata de Strategia UE pentru tineret 2019-2027 si de Obiectivele acesteia, fara a uita principiile promovate de Pactul verde european si de New European Bauhaus.
Realizarile obiectivelor vor fi indeplinite prin implementarea a patru activitati principale, si anume un atelier de lucru privind politica UE in domeniul strategiilor politice, valorilor si guvernantei, un training pentru consolidarea capacitătii organizatiilor de tineret de a participa la programele UE si o „simulare” pentru tinerii din mediul rural.
Obiective generale:
1. Promovarea si dezvoltarea unei cooperari structurate mai transnationale, online si offline, intre diferite organizatii de tineret, construind si consolidand parteneriate de sustinere si incluzive pentru participarea democratica in vederea unei abordari mai apropiate a fondurilor si programelor UE.
2. Incurajarea si dotarea tinerilor cu resursele necesare pentru a deveni cetateni activi, agenti de solidaritate si de schimbare pozitiva in comunitatile lor, inspirati de valorile UE si de o identitate europeana.
Obiective specifice:
1. Imbunatatirea cunostintelor privind strategiile UE pentru promovarea utilizarii eficiente a programelor si fondurilor UE pentru organizatiile de tineret mici si de baza care activeaza in context rural.
2. Consolidarea capacitatilor organizatiilor de tineret din zonele rurale, chiar si mai ales la nivel de baza, pentru a putea extinde implicarea tinerilor in activitati, actionand ca o oglinda pentru reprezentarea tinerilor.
3. Furnizarea de instrumente teoretice si practice privind programele, politicile si initiativele UE pentru organizatiile mici de tineret, pentru a stimula capacitatea lor de participare si implicare cu instrumentele UE.
4. Promovarea, in randul organizatiilor de tineret, a unei abordari participative in ceea ce priveste schimbul de bune practici si de strategii eficiente in vederea imbunatatirii si extinderii angajamentului civic si a participarii politice a tinerilor, evitand orice forma de discriminare.
Activitati:
Elaborarea si publicarea unui ghid/brosura privind functionarea, programele si finantarea UE pentru organizatiile mici si de baza;
Realizarea unui atelier – cunoasterea mai profunda a politicii UE in domeniul strategiilor politice, valorilor si guvernantei in Romania;
Realizarea unui curs de formare privind programele de finantare ale UE pentru a aprofunda intelegerea continutului teoretic al atelierului in Spania;
Realizarea unui tutoriat online cu abordarea educationala learning-by-doing cu durata de 3 luni;
Realizarea unei simulari – Parlamentul R.U.R.A.L. in Italia.
Rezultate:
20 de organizatii de baza din Europa axate pe tineret s-au implicat in politicile si propunerile UE;
20 de organizatii din 4 tari diferite, informate si formate cu privire la instrumentele UE;
1 instrument elaborat cu privire la programele, politicile si initiativele UE axate pe zonele rurale;
cresterea gradului de constientizare si de informare in randul tinerilor cetateni ai UE si al organizatiilor de tineret din 4 tari;
imbunatatirea capacitatilor si a gradului de constientizare a OSC din UE cu privire la politicile si propunerile UE;
imbunatatirea capacitatilorsși a gradului de constientizare a OSC din UE cu privire la instrumentele UE pentru dezvoltarea durabila in zonele rurale;
cresterea capacitatilor de creare de retele pentru a construi noi proiecte in domeniul dezvoltarii rurale.