Proiectul „Snow in my life” a avut loc în Skomarje, Slovenia, fiind organizat de centrul SCOUT RZR Zrece și sponsorizat de MOVIT și Programul Tineret în acțiune. Schimbul de tineri s-a desfășurat în perioada 15-23.02.2013, la care au participat 50 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani din România, Spania, Norvegia, Croația și Slovenia. România a fost reprezentată de 9 tineri prin intermediul Asociației Scout Society din Târgu-Jiu.

Proiectul a avut ca scop să ofere posibilitatea participanțílor de a se întâlni și socializa unii cu alții prin intermediul activităților de iarnă. Cu ajutorul acestui schimb de tineri s-a făcut o comparație între sporturile de iarnă din diferite țări și cât de bine le cunosc participanții.

Obiectivele proiectului au fost  ca tinerii să:

-să cunoască elementele de bază ale sporturilor de iarnă;

-să învețe cum să pregătească un foc în șemineu, să facă un foc și să gătească pe timp de iarnă;

-să afle care sunt condițiile de siguranță atunci când practică crosscountry, schi, săniuș;

-să învețe și să cerceteze popularitatea sporturilor de iarnă din alte țări;

-să cultive educația prin culturile diferitor țări;

-să învețe să locuiască cu tineri de diferite națiuni;

-să elaboreze un studiu intercultural al naturii în timpul iernii;

-să acumuleze experiențe noi și să accepte diversitatea.

Activitățile au fost strâns legate de tema proiectului – “zăpadă“. Astfel, participanții au avut activități de ski alpin, crosscountry ski, săniuș, alpinism, om de zapadă, gătit în natură, etc., dar și diverse activități interesante indoor, workshop-uri despre cooperarea între generații, riscurile pe care trebuie asumate atunci când se practică un sport de iarnă, etc. Au fost organizate și mese rotunde în care au fost prezentate toate informațiile necesare pentru a practica fiecare tip de sport.

Astfel, participanții au socializat între ei și au cunoscut noi culturi, observând că diferențele culturale nu există… oamenii le creează ei înșiși. Tinerii și-au dezvoltat competențele transversale, culturale, civice și sociale prin intermediul activităților la care au participat, acestea în principiu având la bază zăpada. Participanții au fost entuziasmați de a lucra în grupuri și individual și au înlăturat în acest mod orice barieră de comunicare, naționalitate, religie existentă.

La finalul schimbului tineri, participanții au primit un youthpass unde au fost înscrise toate competențele obținute în urma participării la proiect.

Snow in my life

Leave a Reply