In perioada 13 – 20 iunie 2021 Scout Society a luat parte la proiectul Social Entrepreneurship Against Discrimination (SENAD) implementat de partenerul nostru din Cipru, Acpelia.

„Social Entrepreneurship Against Discrimination (SENAD)” a avut drept scop imbunatatirea calitatii activitatilor pentru tineri în tarile participante si in UE în general. Proiectul si-a propus sa ofere cunostinte, experiente si instrumente lucratorilor de tineret pentru a le imbunatati performanta atunci cand lucreaza cu/pentru tineri. Activitatile au avut un impact asupra vietii participantilor, ceea ce le-a imbunatatit modul profesional de abordare a discriminarii. Acest lucru a fost realizat prin:

a) Atribuirea de sarcini de micro-cercetare participantilor si permiterea acestora sa faca schimb de experiente intre ei. Invatarea despre ceva prin cercetare este un mod foarte eficient de a intelege si de a putea elabora subiectul cu restul echipei. De asemenea, are avantajul ca participantii au avut mai multe sanse sa pastreze informatiile in memoria lor pe termen lung si sa le reaminteasca atunci cand au nevoie in viata lor sociala, personala și profesionala. Mai mult, a fost o modalitate buna de a construi unele cunostinte fundamentale comune pe care sa le dezvolte in timpul mobilitatii.

b) Activitati non-formale. Activitatile care au fost alese au inclus jocuri de rol, dezbateri, povestiri etc. Acestea au ajutat participantii sa se puna in locul altor oameni, sporindu-si inteligenta empatica. Acest lucru i-a ajutat in viitoarea lor cariera cu tinerii, deoarece acestia pot intelege mai bine sentimentele de inegalitate/discriminare/tratament advers etc.

c) Activitati de rezolvare a problemelor. Aceste activitati ii ajuta pe lucratorii de tineret sa gandeasca in afara cutiei si sa vina cu idei de combatere a discriminarii. Acest lucru i-a facut mai creativi pe durata proiectului, dar si in viata lor sociala, personala si profesionala.

d) Proiecte viitoare. Participantii au fost încurajati sa isi scrie proprile proiecte, regionale sau nationale, pe problemele de discriminare care le-au starnit cel mai mult interesul.

Proiectul subliniaza doua probleme sociale majore; discriminare si antreprenoriatul social. Proiectul a atins obiectivele de mai jos:

– Crearea unei constientizari culturale a participantilor (prin schimb de informatii, participarea la nopti culturale, oferirea de alimente si bauturi traditionale, predarea dansurilor / cantecelor traditionale etc.)

– Cresterea gradului de constientizare cu privire la existenta discriminarii si la posibilele implicatii personale si profesionale care pot afecta o persoana, cum pot face fata acesteia in viata lor de zi cu zi, mai ales atunci când lucreaza cu tineri.

– Furnizarea cunostintelor relevante si implicarea participantilor la activitati care le va permite sa critice constructiv si sa încerce sa elimine orice forma de discriminare.

– Introducerea si promovarea conceptului de antreprenoriat social, care le permite sa gandeasca in afara cutiei, sa-si sporeasca creativitatea si sa colaboreze pentru a aduce solutii la problemele de discriminare.

– Examinarea modalitatile in care antreprenoriatul social poate contribui la gestionarea discriminarii, fie la nivel personal, fie profesional.

Contribuirea la reducerea somajului in tarile participante prin introducerea de activitati legate de antreprenoriatul social: oferidu-le experiente, abilitati si cunostinte pentru a ii ajuta in cariera lor profesionala actuala si viitoare.

Prin implementarea proiectului, organizatiile au oferit experientele, cunostintele si abilitatile mentionate mai sus celor 32 de participanti, au informat cel putin 400 de cetateni din UE despre discriminare si despre modul in care pot sa o identifice in viata lor de zi cu zi. Cel mai important obiectiv al proiectului a fost îmbunatatirea activitatii de tineret la nivel european. Acest lucru a fost realizat prin instruirea lucratorilor de tineret cu privire la modul de lucru cu tinerii.

Social Entrepreneurship Against Discrimination (SENAD)

Lasă un răspuns