În perioada 01.01-31.12.21 Asociația Scout Society, implementează proiectul “Sport Sense”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+ Sport.

SportSense va implica 5 organizații din diferite țări, precum Budapest Association for International Sports din Ungaria, Mountain Sport Club Azot din Macedonia de Nord,  WSBINOZ din Polonia,  Asociația Scout Society din România și un partener din Portugalia.

Scopul proiectului este de a crea o conexiune prin intermediul sportului între societate și comunitățile de persoane cu dizabilități de vedere. Obiectivele proiectului sunt:

– implicarea în activități sportive a 100 de persoane cu dizabilități de vedere din România, Polonia, Ungaria, Portugalia și Macedonia de Nord;

– creșterea incluziunii sociale prin activități sportive pentru cel puțin 100 de persoane cu dizabilități de vedere din România, Polonia, Portugalia, Ungaria și Macedonia de Nord;

– crearea unui Ghid cu activități sportive care va putea fi utilizat de către orice altă organizație sau grup de inițiativă care dorește sa implementeze evenimente dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere (acesta va fi disponibil și în varianta audio);

Pentru atingerea scopului și a obiectivelor au fost propuse o serie de activități în fiecare țară parteneră. Acestea vor fi organizate în funcție de evoluția situației pandemice și cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de autorități.

Prima activitate  este o întâlnire de lucru care va fi organizată în Romania, în cadrul căreia partenerii vor lansa în mod oficial proiectul. Ulterior, membrii din cadrul organizațiilor partenere vor avea posibilitatea să meargă în Ungaria unde Association for International Sports  va organiza o vizită de studiu. În timpul acestei vizite, participanții vor avea posibilitatea să învețe cum să lucreze cu persoane cu deficiențe de vedere și cum sa reducă riscurile care pot să apară  în lucrul cu aceștia. De asemenea, vor învăța și ce evenimente sportive, sporturi sunt adaptate persoanelor cu deficiențe de vedere, modul în care aceste persoane ar trebui instruite, care sunt regulile speciale și ce condiții specifice trebuie îndeplinite pentru organizarea acestor tipuri de  evenimente. Urmatoarea activitate va fi  un training organizat in Romania în cadrul căruia  vor fi fundamentate informațiile dobândite în cadrul vizitei de studiu..

Ulterior, în perioada iunie – octombrie în comunitățile locale ale tuturor organizațiilor implicate în proiect, vor fi organizate evenimente sportive în care vor fi implicate persoane din comunitățile locale fără dizabilități, dar și cu deficiențe de vedere parțiale și chiar nevăzători. În cadrul acestor evenimente, se va stimula interacțiunea și incluziunea prin sport, iar participanții vor juca Goalball, dar și alte sporturi adaptate.

Mai multe informații se regăsesc pe website-ul proiectului http://sportsense.scoutsociety.ro/.

Proiect Sport Sense-Erasmus+Sport

Leave a Reply