In perioada 9-17 septembrie 2021 a avut loc schimbul de tineri din cadrul proiectului “The youth orientations and the European environment”, finantat de programul Erasmus+. Acesta a avut loc in orasul Salonic, Grecia, de catre organizatia Ihnilates Tou Fotos.
In schimbul de tineri au fost implicati 45 tineri din 7 organizatii apartinand tarilor participante – Grecia, Romania, Bulgaria, Turcia, Slovenia, Italia si Spania. Avand ca obiectiv general crearea unui mediu de discutie si reflectie pe teme de importanta majora pe care tinerii europeni de astazi trebuie sa le dezbata, proiectul a fost structurat pe 7 zile de activitati, organizate tematic, toate avand la baza redactare de propuneri si planuri, simulari de dezbateri, exercitii interactive sau jocuri de rol.
Astfel, principalele activitati au constat in: jocuri de cunoastere, urmate de crearea cadrului de desfasurare a proiectului in prima zi de activitate, prin setarea asteptarilor, a obiectivelor si a regulilor de desfasurare a proiectului de catre participanti. Activitatea din a doua zi a fost centrata pe tema antreprenoriatului, insa abordata intr-un mod inedit si diferit, scopul activitatii fiind crearea si promovarea unui plan de afaceri pentru un produs sau serviciu care sa poata servi societatii din secol XIX (astfel, toti participantii au adus idei originale si creative care au fost dezbatute impreuna). A treia zi a continuat pe tema antreprenoriatului. De aceasta data participantii au fost învatati cum sa creeze un plan de afaceri, urmand sa lucreze pe echipe in scopul însusirii de cunostinte si abilitati de business. La finalul zilei tinerii au participat la activitatea numita “Dragon Dreaming”, un exercitiu sub forma de joc prin care acestia au fost ghidati sa inteleaga rolul pe care il are fiecare dintre ei (visatori/cei care actioneaza/cei care evalueaza rezultatele).
A patra zi s-a focusat pe tema “employment/unemployment in the EU”, unde participantii au lucrat pe echipe si au compus un cantec/un poem pe aceasta tema, pentru a reflecta provocarile si problemele legate de acest subiect. Dupa care au urmat dezbateri si concluzii intr-o forma interactiva. Ziua a continuat cu o sesiune pe tema inegalitatii de sanse si s-a finalizat cu celebra seara multiculturala, dedicata prezentarii specificului tarilor participante Romania, Italia si Bulgaria. A cincea zi a constat intr-o sesiune despre setare de obiective personale, un seminar informativ despre incendiile din paduri sustinut de experti in domeniu, o sesiune centrata pe metode de rezolvare a problemelor, iar in final o noua seara multiculturala dedicata Turciei, Sloveniei, Spaniei si Greciei. In ultimele doua zile au fost abordate teme economice. Participantii au discutat despre notiuni precum economie circulara si economie alternativa, ambele cu un impact important la nivel UE. Ulterior au avut loc vizite in orasul Salonic, la cele mai importante puncte de atractie turistica.
Asadar, proiectul “The youth orientations and the European environment” a fost unul axat pe o varietate de teme si subiecte de interes major pentru tinerii cetateni ai Uniunii Europene, plin de activitati dinamice si capabil sa trezeasca in participanti curiozitate, elan si noi perspective.