Asociaţia Scout Society, în parteneriat cu Centrul Local de Cercetaşi Ecaterina Teodoroiu şi grupul de iniţiativă “Constantin Brâncuşi”, a desfășurat în decursul anului 2012, proiectul “Unelte pentru angajare”, finanțat prin intermediul Comisiei Europene, prin Programul Tineret în acţiune aprobat, gestionat şi monitorizat de către ANPCDFP. Acesta s-a adresat tinerilor cu vârste între 17 şi 21 de ani şi a avut drept scop dezvoltarea abilitaţilor de angajare.

            Proiectul a avut trei activități principale : organizarea unui workshop, simularea unor interviuri și organizarea unui curs de antreprenoriat.

            Astfel, în prima etapă a proiectului organizatorii au avut ca parteneri Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” şi Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, împreună cu care au organizat workshop-ul “Right tools for the job” la au participat peste 300 de tineri. În cadrul acestuia tinerii au fost iniţiaţi în realizarea documentelor de angajare, au fost învăţaţi cum să aplice pentru un loc de muncă, cum să realizeze un CV, o scrisoare de intenţie. De asemenea s-au abordat şi subiecte legate de drepturile angajaţilor. Atât elevii, cât şi profesorii au fost interesaţi de subiectele dezbătute, considerându-le deosebit de importante şi utile pentru a alege ceea ce îi place fiecăruia dintr-o categorie diversă de domenii.

            La a doua etapă a proiectului, ce a constat în simularea unor interviuri, au participat 35 de tineri. Aceştia au avut parte de un interviu personalizat în funcţie de domeniul de activitate dorit şi au răspuns unor întrebări standard primite în cadrul unui interviu real. Prin acestea s-a dorit crearea unei atmosfere cât mai reale, astfel încât tinerii să experimenteze prezentarea la un interviu, în faţa unui posibil angajator.

            Ultima etapa a proiectului s-a desfăşurat timp de 3 zile la Tismana, unde 25 de tineri participanţi au avut parte de un curs de antreprenoriat susţinut de un trainer local cu experienţă în domeniu. Pe parcursul a 3 zile tinerii au abordat teme precum: etapele înfiinţării unei afaceri, sursele de finanţare etc. De asemenea, au avut posibilitatea să interacţioneze în mod direct cu 2 tineri antreprenori care le-au împărtăşit din experienţele lor.

Astfel, în urma participării la acest proiect tinerii au obținut competențe și abilități de scriere a documentelor necesare obligatoriu la angajare, dar și aptitudini de prezentare la un interviu pentru încadrarea în câmpul muncii. Participanții au devenit mai siguri pe sine și mai curajoși atunci când au început să își caute propriul job. De asemenea, în cadrul activităților tinerii au obținut informații despre posibilitatea  de a-și crea propria afacere.

Proiectul “Unelte pentru angajare”, implementat de Asociația Scout Society a fost unul oportun pentru județul Gorj, unde rata șomajului este destul de ridicată.

Unelte pentru angajare

Leave a Reply