Proiectul “Young people are non formal citizens” s-a desfășurat în perioada 12 – 21 iulie 2013, fiind implementat de Asociația Scout Society/ONCR Filiala Targu-Jiu, susținut financiar prin intermediul Programului Tineret în Acțiune.

La activitățile proiectului, ce au inclus – workshop-uri, excursie Polovragi/Tismana, hike Cheile Sohodolului, escalada, jocuri etc., au participat 24 de tineri din România, Turcia și Spania.

Principalele obiective au fost:

– Promovarea cetățeniei active, voluntariatul în rândul tinerilor din Tg-Jiu;

– Încurajarea participării active a tinerilor în trei țări europene la alegerile pentru Parlamentul European;

– Încurajarea multiculturalismul printre cei 24 de tineri din cele trei țări participante la Schimb (România, Spania și Turcia);

– Dezvoltarea de noi proiecte de către dezvoltatori TiA participanții la proiect Acțiunea 1.1 (Schimburi de Tineri) sau 1.3 (Democrație Participativă).

Scopul principal al proiectului a fost de a încuraja multiculturalismul într-o Europă în care viziunea este totul diferit, dar toți egali, în cazul în care forța motrice a UE este de 500 de milioane de cetățeni, și în acest lucru a activelor, oamenii vor determina evoluția viitoare a societății. Domeniul de aplicare al proiectului a fost folosirea educației non-formale ca un mijloc de promovare a educației, democrației, multiculturalismului, drepturile omului, dar și responsabilitățile cetățenilor.

Activitatea principală a avut loc la Târgu Jiu unde 24 de tineri au participat la activitățile care au promovat principiile europene – au susținut interesele tineretului și valorile educației non-formale, au conștientizat ce presupune cetățenia europeană, au promovat democrația și au dezvoltat comunități durabile. În cadrul proiectului au fost folosite metode care sunt atrăgătoare pentru tineri referindu-se la educația non-formală în calitate de photo voice, cafenea publică, animație stradală și o bibliotecă vie.

În cadrul proiectului s-a desfășurat și un Festival stradal în cadrul căruia s-au organizat diferite activități create de tinerii participanți cărora li s-au alăturat și tineri din comunitatea locală. Aceștia s-au bucurat de o experiență unică, au cunoscut oameni noi, din diverse colțuri ale Europei, au învățat lucruri folositoare și s-au distrat împreună cu ceilalți.

Astfel, participanții la proiect au acumulat competențe și abilități în privința dezvoltării unei comunități durabile care au la bază principii democratice. Prin metodele nonformale din timpul activităților tinerii au însușit valori precum respectul, toleranța și au obținut aptitudini pentru a deveni cetățeni activi / voluntari în comunitățile de unde vin.

Festival stradal

Festival stradalFestival stradal

Festival stradal

Young people are non formal citizens

Leave a Reply